Information & Länkar

Kan jag resa utomlands kolla på www.swedenabroad.se 

Det är kundens ansvar att läsa om vilka regler som gäller vid resa.

Läs mer om turistvisum till Australien på nedan länk:

Visum till Australien

Pass & Visum
Det är ditt ansvar som resenär att inför resan ha giltigt pass, visum för mellanlandning, eller andra eventuella dokument som krävs.Många länder kräver att passet är giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Viseringsregler förändras konstant så även om du rest till ett land tidigare och då inte behövt visum är det klokt att kontakta landets ambassad/konsultat och kontrollera det igen.Läs gärna på www.visumservice.se

Inför resan
Här kan du läsa om vad du får ta med dig i handbagagetSvartlistade flygbolagLäs mer på SRF
Vaccinationer
Vilka vaccinationer som behövs är beroende av bl.a. resans längd, resmål och om du tidigare har vaccinerat dig. Rådgör med din läkare eller vaccinationsklinik för att få information om vad som gäller för din resa. Du kan även hitta information om vaccinationer på Sjukvårdsrådgivningens sajt www.1177.se eller via www.vaccination.se.

Valuta

Vi rekommenderar att du kontaktar FOREX för rätt valuta på din resa.

Flygpassagerares rättigheter
Som resenär kan man ibland hamna i oförutsedda situationer där man blir osäker på vilka regler det är som gäller, vilka rättigheter man har som resenär och vad man kan begära av researrangören, resebyrån eller transportören.Klicka på ovanstående länk för mer information.
Viktigt vid resa till Kanada!Från och med den 15 mars 2016 behövs det ansökas om ett ETA till Kanada.

ETA ansökan Kanada

Avbeställningsskydd & försäkring
När du köper en resa hos Resekompaniet kan du också boka ett avbeställningsskydd & en reseförsäkring via ERV Europeiska.Detta gäller i första hand när du köper en resa som inte är via några av våra arrangörer, tex TUI, Apollo, Swansons mfl som erbjuder egna avbeställningsksydd.För mer information om de olika försäkringarna se ERV .Du kan också som kund kontrollera om du har avbeställningsskydd & reseförsäkring via ditt bank/betalkort eller hemförsäkring.
Information om ESTA – Electronic System for Travel Authorization för USA-resenärerFör inresa till USA fr o m den 12/1 2009 krävs att alla resenärer ansöker om tillstånd att resa till USA genom att fylla i ett elektroniskt on-line formulär, om detta ansöker man på internet genom ESTA.

Ansökan kan göras hur tidigt som helst, men senast 72 timmar före avresa till USA. I de flesta fall fås svar på en gång eller inom ett par minuter. Amerikanska ambassaden rekomenderar att ansöka om tillstånd redan vid planering av sin resa.

Gör din ansökan via denna länk.  ESTA ansökan

I ESTA-ansökan, under flygbolagsinfo saknas ibland flygbolaget du åker med, den är inte obligatorisk att fylla i. Ansökan kostar14 USD och betalas med kort på denna internetsida.

Nya Paketreselagen från 2018-08-01HÄR skall du läsa INNAN du ingår ett avtal om paketresa

Uppdaterade villkor 2021-05-18

SRF resevillkorHÄR kan du läsa om SRFs allmänna resevillkor för paketresor som tillämpas som inte särskilda resevillkor finns för just din resa. Särskilda Resevillkor fås vid bokning.

Betalningsvillkor

När du bokar en paketresa hos Resekompaniet så informeras du om gällande betalningsregler. Vi följer flygbolagen, hotellen och arrangörernas betalningsvillkor. På våra egna arrangemang betalas en handpenning 7 dagar efter bokning och slutbetalning ca 40 dagar före avresan.

Vi har resegaranti hos Kammarkollegiet

Att vi har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens.

Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti

Länk till: https://www.kammarkollegiet.se/vara-tjanster/resegaranti/ansok-om-ersattning-ur-resegarantin

Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet

Inresetillstånd till Nya Zeeland krävs från 1 oktober 2019Från 1 oktober 2019 behöver resenärer till Nya Zeeland ett elektronisk inresetillstånd, NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority).Resenärer som reser utan NZeTA efter den 1 oktober, kommer att nekas ombordstigning. Detta gäller även transitpassagerare. 

NZeTA kommer att kosta NZD$9-12 per person (ca 50-70 SEK) , beroende på om ansökan sker via app eller websida.

Även en turistskatt International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) på NZD$35 per person (ca 350 SEK) träder i kraft den 1 juli 2019.

Både NZeTA and IVL gäller för flera vistelser och upp till två år.

Läs mer här